Як організувати своє життя і навчитися концентруватися на головному

Чому у вашому житті хаос і плутанина? Для деяких людей організацію справ ускладнює напружений графік. Іншим не вистачає мотивації, або ж вони не знають, з чого почати.

Image
Відкрити сурдопереклад

Організовуйте свої думки.

Визначте причину відсутності організації справ.

Чому у вашому житті хаос і плутанина? Для деяких людей організацію справ ускладнює напружений графік. Іншим не вистачає мотивації, або ж вони не знають, з чого почати. Щоб почати організовувати своє життя, ви повинні зрозуміти причину неорганізованості та ухвалити рішення про категоричні зміни.

Заповніть календар.

Якщо у вас напружений графік (і навіть якщо ні), купіть великий календар і розмістіть його там, де ви його постійно бачитимете. Можливо, у передпокої, там, де зберігаєте ключі, на холодильнику чи в домашньому офісі. Витратьте кілька хвилин, щоб заповнити календар важливими датами та подіями.

Заведіть собі зручний щоденник-планувальник.

Використовуйте кольорові маркери, щоб зробити планувальник ще більш організованим. Ви можете позначати один тип події певним кольором (наприклад, домашні завдання зеленим, а робочі – жовтим) або відзначати важливі події (наприклад, червоний колір – для найважливіших справ).

Носіть планувальник із собою скрізь і завжди.

Корисні поради.

  • Дозвольте думкам приходити та йти; не зациклюйтесь на них.
  • Слухайте музику – класику, етнічні барабани, рок – все, що вам подобається. Ідея полягає в тому, щоб дозволити собі розслабитися та звільнити мозок для концентрації на найважливішому.
  • Поділ завдань у списки за контекстом також може допомогти. Наприклад, в одному списку все, що стосується будинку, в іншому  бізнесу, в третьому завдання, пов'язані з вашими хобі.
  • Не поспішайте ставити собі багато завдань. Виберіть одне завдання і виконуйте його повністю, потім викресліть зі списку. В іншому випадку, у вас буде мільйон недоробок і незавершених завдань, які будуть захаращувати ваші списки і займати думки.
  • Не намагайтеся організувати все ідеально! Життя не може (і не повинно!) бути спланованим до дрібних деталей. Залишайте деякі речі на волю випадку. Наприклад, якщо ви збираєтеся на вечірку з друзями, не плануйте детально, що  робитимете залиште місце для спонтанності. Будьте організовані, але нехай деякі речі просто трапляються.
  • Думати про те, щоб виконати всі справи з вашого списку, не те саме, що й виконати їх. Якщо ви загрузли в роздумах про те, що все це потрібно зробити, але нічого не робите на практиці, ви втомитеся від самих цих думок. Якщо вам важко розпочати, встановіть таймер на 10 або 15 хвилин і пообіцяйте собі, що припините роботу, як тільки цей час закінчиться.